Kardiocentar

Stent i perkutana koronarna angioplastika


Ako Vam Vaš interventni kardiolog predloži ugradnju stenta, procedura ima za cilj da omogući Vašem srcu normalno snabdijevanje krvlju. Krv srcu, kao i drugim organima, doprema kisik, hranjive tvari i sl. Krv se do organa doprema krvnim žilama-arterijama, koje izgledaju poput malih razgranatih cjevčica.

Ukoliko imate aterosklerotsku koronarnu bolest, dešava se da se u pojedinim dijelovima Vaših koronarnih arterija nađu suženja. Ona mogu suziti arteriju u različitom obimu, nekad i do 80%-90%-95%, pa i do potpunog začepljenja (100%). Ova suženja ometaju dotok krvi do srčanog mišića, te do njega ne dolazi dovoljno kisika i hranjivih tvari.

Zbog toga se javlja bol u grudima koji se može širiti ka vratu, ramenima, u lijevu ruku, ka vilici, u plećku, nekad ka žličici. Taj bol se zove "angina pektoris" (angina pectoris). Povremeno se umjesto bola javi gušenje ili zamaranje. (U određenim slučajevima uzrok ovakvih tegoba mogu biti i druga stanja, a da pacijent ima potpuno zdrave koronarne arterije).

Da bi Vam se omogućile normalne životne aktivnosti bez bolova u grudima, postoji mogućnost ugradnje stenta. U čemu se sastoji procedura? Nakon odgovarajuće pripreme, bit ćete odvedeni u kardioangiološku salu i leći ćete na specijalni pokretni sto. U preponu (obično desnu) ili u zapešće (obično također desne ruke) dobit ćete malu injekciju sa lokalnim anestetikom. Potom se specijalnom iglom ubode butna arterija, a ako se pristupa preko ruke, tzv. palčana arterija. Preko tog otvora uvede se dugačka, tanka, savitljiva plastična cjevčica - kateter - ushodno, sve do srca.

Ta cjevčica (kateter) jednim krajem je u ruci Vašeg doktora, a drugim krajem postavljena u srcu, na početak Vaše koronarne arterije, koja na određenom segmentu ima suženje. Kroz kateter uvede se u Vašu suženu koronarnu arteriju prazan specijalni balončić,tzv. PTCA-balon, veličine npr. 3mm u prečniku, a dug 12mm. On se dovede u mjesto suženja. Posebnim sistemom, taj balon se napuni specijalnim rastvorom pod visokim pritiskom. To uzrokuje širenje balona. Balon svojim širenjem tiska na zidove tog suženja i time ga širi. Nakon 20 sekundi, balon se isprazni i izvuče van. Zatim se niz žicu u Vašu arteriju uvede drugi balon. Na ovom balonu montirana je čelična mrežica slična opruzi iz hemijske olovke. Ta mrežica je STENT. Njegov je zadatak da nakon ugradnje stabilizira mjesto ranijeg suženja i da spriječi vraćanje starog suženja ili formiranje novog.

Balon sa stentom na sebi dovede se u područje suženja, koje smo prethodnim balonom već u određenoj mjeri raširili. Sada se puni ovaj drugi balon i počinje se širiti. Kako se on širi, tako širi i mrežicu na sebi (stent). Istovremeno tiska i zidove suženja i širi i njih. To širenje i pritisak mrežice na zid suženja utiskuje mrežicu (stent) čvrsto uz zid arterije gdje je bilo suženje. Balon se zadrži napunjen 20-tak sekundi, potom se prazni. Balon se pražnjenjem skupi, a mrežica (stent) ostaje utisnuta čvrsto na zid arterije, ne dozvoljavajući da se arterija na tom mjestu ponovo suzi (da se vrati suženje arterije). (Stent ovdje služi kao betonski luk u tunelima na autoputu, ne dozvoljavajući urušavanje tunela.)

OBAVEZNO se pridržavajte uputa o terapiji koje Vam je dao interventni kardiolog! Tu terapiju možete mijenjati SAMO u konsultaciji sa interventnim kardiologom ili Vašim internistom (kardiologom). Nipošto nemojte samoinicijativno mijenjati svoju terapiju.

Koje lijekove koristiti poslije ugradnje stenta i koliko dugo?

Stent je strano tijelo u organizmu, i kao takvo, u dodiru sa strujom krvi može izazvati zgrušavanje krvi. Pošto je ugrađen u koronarnu (srčanu) arteriju, ovakvo zgrušavanje je izuzetno opasno i može dovesti do infarkta srca. Stoga je neophodno koristiti lijekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi, te time čuvaju srce od novog infarkta, a stent drže otvorenim i prohodnim.

Aspirin, poznat još i kao ASK, ASA, Andol, Bospyrin itd, je lijek koji ćete koristiti doživotno.

Lijek KLOPIDOGREL (poznat pod nazivima PLAVIX, ZYLLT ili CLODIL) koristi se sve dok tkivo pacijenta ne zaraste oko stenta i dok organizam time "prihvati" stent kao strano tijelo. Prilikom ugradnje klasičnog stenta ranije je postojao stav da je potrebno uzimati KLOPIDOGREL minimalno 6 mjeseci. Ako se ugrađuje specijalni stent (poznat kao lijekom obloženi stent, ili drug-eluting stent), KLOPIDOGREL je potrebno uzimati najmanje 12-18 mjeseci poslije ugradnje (dakle, bar godinu do godinu i po). Naravno, u oba slučaja bilo bi povoljno produžiti uzimanje KLOPIDOGREL-a i preko ovih minimalno preporučenih perioda.

NOVI LIJEKOVI koji su efikasnija zamjena za Klopidogrel su: PRASUGEL i TIKAGRELOR. Prasugrel se uzima jednom dnevno, a Tikagrelor dva puta dnevno. Dužina trajanja uzimanja i ovih novih lijekova je kao kod Klopidogrela, uglavnom ovisi o tipu stenta koji je ugrađen.

Od ostalih lijekova bilo bi poželjno uzimati tzv. STATINE (u koje spadaju rosuvastatin, atorvastatin, simvastatin, pravastatin itd), a prema uputama Vašeg nadležnog ljekara, moguće je da ćete uzimati i neke druge lijekove, prije svih grupu tzv. beta-blokera i ACE-inhibitora itd.

VAŽNO je da Aspirin (ASA, Andol, Bospyrin) uzimate doživotno, a KLOPIDOGREL ili PRASUGREL ili TIKAGRELOR bar onoliko koliko Vam je preporučio Vaš interventni kardiolog, odnosno prema ovom uputstvu. U nekim okolnostima bit će potrebno obustaviti Klopidogrel ili Prasugrel ili Tikagrelor, a nekad će trebati obustaviti i Aspirin. Za upute o tome kako i kad i na koliko dug vremenski period možete obustaviti ove lijekove, obavezno konsultirajte svog intervencijskog kardiologa.

Koliko dugo traje ugradnja stenta?

Ako se ugrađuje jedan stent, procedura obično traje 30-40 minuta. Komplicirane procedure, tretiranje više različitih suženja, kao i ugradnja više stentova mogu trajati duže. Nakon ugradnje stenta u bolnici ostajete obično 36-48 sati, a potom idete kući.

Koliko je uspješna ugradnja stenta?

Više od 90% procedura su uspješne u uklanjanju anginoznih tegoba. Međutim, ugradnja stenta se ne može sprovesti za sve pacijente sa anginom pectoris, jer u mnogo slučajeva postoji preveliki broj suženja koronarnih arterija, ili su neka suženja tehnički nedostupna. Zato se neki pacijenti usmjere na bypass-operaciju ili na terapiju lijekovima.

Šta poslije ugradnje stenta?

Izbjegavajte teške napore, kao što je podizanje tereta tokom prvih sedam dana, dok mala rana na mjestu uvođenja katetera zaraste. Nemojte voziti automobil sedam dana nakon ugradnje stenta.