Kardiocentar

Hipotireoza - smanjena aktivnost štitnjače


Mnogi danas pate od zamorljivosti, debljanja, depresije, zatvora i zaboravnosti, te vjeruju da nemaju izbora, no prihvatiti opadanje u kvaliteti života koje "dolazi s godinama". Međutim, razlog ovome može biti neaktivna štitnjača, a ona se često previdi kao uzrok tegoba. Poremećaji štitnjače su česti, nađu se i u do 5% populacije (svaka dvadeseta osoba), a 6-10 puta češće obolijevaju žene. Uradite nalaz hormona štitnjače i ultrazvučni pregled, otkrijte hipotireozu na vrijeme. Jer liječenje je jednostavno i efikasno. Smanjena aktivnost štitnjače uzrokuje umor, neispavanost, deprimiranost, konstipaciju, manjak energije, suhu, prhutavu kožu, gubitak kose itd, a može dati i niz drugih ozbiljnih komplikacija. Liječi se primjenom hormona štitnjače u vidu lijekova: Levotiroksin, Liotironin i Liotriks. Ovi lijekovi u apotekama su dostupni pod raznim tvorničkim imenima.
Tokom liječenja neophodno je povremeno raditi nalaze krvi da bi se održavale adekvatne vrijednosti hormona u tijelu. Posebno je važno da žene tokom trudnoće provjeravaju hormone, jer potreba za hormonima štitnjače može porasti u trudnoći. 

Koji su uzroci hipotireoze?

Hipotireoza je stanje smanjene produkcije hormona štitnjače. Pošto tjelesna energija i metabolizam zahtijevaju određene količine hormona štitnjače, smanjenje proizvodnje hormona dovodi do pada tjelesne energije i usporenja metabolizma. Uzroci hipotireoze mogu biti:
1. Hashimotov tiroiditis: U ovom autoimunom poremećaju imuni sistem greškom napada vlastitu štitnjaču. Tkivo štitnjače na kraju odumre i prestaje proizvodnja hormona.
2. Uklanjanje štitnjače: Štitnjača se može ukloniti hirurškim zahvatom ili hemijskim putem.
3. Izloženost velikoj količini joda: Neki lijekovi za liječenje simptoma prehlade i sinusitisa, neki lijekovi za srce (npr. Amiodaron), ili neka kontrastna sredstva koja se apliciraju prije radioloških snimanja mogu izložiti osobu prevelikoj količini joda. Ovo može biti rizik za razvoj hipotireoze ako je osoba u prošlosti imala probleme sa štitnjačom.
4. Litij: Ovaj lijek također je impliciran kao uzročnik hipotireoze. Mehanizam je kompleksan i uključuje utjecaj litija na smanjenje proizvodnje tiroksina, kao i interferenciju u tzv. mehanizam dejodinacije sa T4 u T3.

Hipotireoza se treba liječiti, jer u slučaju da se ne liječi, može na kraju dovesti do miksedemske kome, rijetkog ali potencijalno smrtonosnog stanja koje zahtijeva hitan hormonski tretman.

Da li postoje lijekovi koji mogu uzrokovati hipotireozu? 

Da! Ipak, treba imati na umu da je to rijetka pojava i da se neće desiti kod svih osoba koje uzimaju ove lijekove, kao niti pri svim dozama ili trajanju terapije. Lista takvih lijekova je poduža, ali neki od najpoznatijih lijekova poji podižu rizik od razvoja hipotireoze su:
- Antitireoidni lijekovi (npr. propiltiouracil - PTU, metimazol...),
- Litij ,
- Amiodaron,
- Interferon,
- Interleukin-2,
- Glukokortikoidi / steroidni lijekovi,
- Metformin.
U nekim slučajevima, visoke doze nadomjesne primjene kalij-jodida i joda, ili jodom bogatih biljaka (pripravci od morske trave), mogu za neke osobe prouzročiti hipotireozu.

Levotiroksin u terapiji hipotireoze

Levotiroksin (L-tiroksin) je sintetički hormon štitnjače hemijski identičan tiroksinu (T4) - prirodnom hormonu kojeg štitnjača izlučuje u krv. Kod nas je poznat pod tvorničkim nazivima Euthyrox, Letrox, Tyraq, Eferox, Tivoral, Levaxin itd. Koristi se u terapiji hipotireoze. Dozira se u mikrogramima (ne miligramima) i doza se prilagođava hormonskom status pacijenta. U liječenju hipotireoze periodično se moraju raditi kontrole nalaza hormonskog statusa vađenjem uzorka krvi da bi doziranje lijeka bilo optimalno. Predoziranjem ovim lijekom može se izazvati stanje hipertireoidizma koje klinički podsjeća na hipertireozu. Premala doza (subdoziranje) je ona koja ne uspije postići da se pacijenti iz stanja hipotireoze (snižene razine hormona u krvi) vrate u stanje eutireoze (normalne razine hormona u krvi). Nezaobilazan parametar u kontekstu korekcija doze levotiroksina je TSH (tireostimulirajući hormon) porijeklom iz moždane žlijezde hipofize, a uz ovaj hormon uobičajeno se u procjeni hormonskog statusa rade FT4 i FT4, ili T4 i T3 hormoni (tiroksin i trijodtironin), normalno porijeklom iz same štitnjače ili, ako štitnjača uopće ne funkcionira, porijeklom iz ordiniranih lijekova.

Kako pravilno uzimati tablete Levotiroksina?

- Idealno, trebalo bi uzeti tabletu Levotiroksina ujutro, bar sat vremena prije jela.
- Sačekati sat vremena nakon uzimanja Levotiroksina, prije nego se popije prva jutarnja kafa (čak i ako je dekofeinirana).
- Sačekati 3-4 sata nakon uzimanja Levotiroksina, prije uzimanja suplemenata kalcija ili željeza.
- Ne uzimati tablete Levotiroksina sa sokom obogaćenim kalcijem.

Smije li je Levotiroksin uzimati u trudnoći?

Zapravo, rizično je i nesigurno NE UZIMATI lijekove za štitnjaču tokom trudnoće, ukoliko trudnica ima poremećaj štitnjače. Bilo da je posrijedi HIPOtireoza (smanjena aktivnost štitnjače), ili mnogo rjeđa HIPERtireoza (pojačana aktivnost štitnjače), trudnici će najvjerovatnije biti potrebni lijekovi i pažljive kontrole. Hipotireoza u trudnoći najčešće je prouzročena Hashimotovom bolesti i javlja se u 3 do 5 na svakih 1000 trudnoća.

Prognoza hipotireoze

U odraslih liječenje zamjenskim hormonima štitnjače obično olakša i ukloni tegobe unutar nekoliko sedmica, iako nekad potraje i mjesecima. U starijih osoba doze se moraju vrlo polako povećavati da ne opterete srce. Kod beba i djece s hipotireozom odmah treba započeti liječenje zamjenskim hormonima štitnjače, čime se preveniraju problemi u rastu i intelektualnom razvoju.

Trajanje hipotireoze

Hipotireoza je često doživotni problem, pa i liječenje traje doživotno. U nekih osoba može postojati kratkotrajna hipotireoza (neki oblici upale štitnjače ili virusnih infekcija štitnjače) - tada se hormoni normaliziraju za nekoliko mjeseci.