Kardiocentar

Tiroidna oluja - stanje opasno po život!


Tiroidna oluja (tireotoksična kriza) je po život opasno, hipermetaboličko kritično stanje nastalo zbog pretjeranog pojačanja efekata HIPERtireoze. Javlja se obično u osoba s HIPERtireozom, mada ima izuzetaka. Dok klasična hipertireoza uobično uzrokuje znojenje, osjećaj topline, palpitacije i mršavljenje, simptomi tiroidne oluje su mnogo teži, što rezultira sljedećim komplikacijama: groznica, dehirdacija, ubrzan i nepravilan rad srca, mučnina, povraćanje, proliv, srčano popuštanje, konfuzija i dezorijentacija, delirij, konvulzije, koma, pa i smrt! Vrućica je vrlo izražena i tjelesna temperatura biva i do 40,5 - 41,1 C.
- Šta uzrokuje tiroidnu oluju?
Uzroci mogu biti: prekid uzimanja lijekova za hipertireozu, operacija u pacijenata s hipertireozom, uvod u anesteziju, uzimanje previsokih doza hormona štitnjače (lijekova za hipotireozu), nedavni tretman radioaktivnim jodom, teška bolest ili infekcija u osobe s hipertireozom, teži zdravstveni poremećaj (npr. infarkt) u osobe s hipertireozom, radiološke pretrage ili intervencije s korištenjem jodnih kontrastnih sredstava (CT-snimanje, koronarografija, implantacija stentova) u osoba s hipertireozom, direktna trauma štitnjače itd. 
- Kako liječiti ovo stanje?
Odmah hospitalizirati i umanjiti koncentracije hormona štitnjače u pacijentu, tretirati vrućicu i dehidraciju hlađenjem tijela i infuzijama. Ordiniraju se Propiltiouracil (PTU) i Metimazol - lijekovi koji umanje proizvodnju hormona štitnjače. Da se umanji oslobađanje već stvorenih hormona iz štitnjače u krv, koristi se natrij-jodid, kalij-jodid i/ili Lugolova otopina. Za usporenje pulsa daju se beta-blokeri (npr. Propranolol), a za potporu cirkulaciji - intravenski steroidi.
- Kakve su prognoze?
Tiroidna oluja je, ako se ne liječi, smrtnonosna skoro uvijek, tj. u >90% slučajeva. Ali uz rano prepoznavanje stanja, agresivno zbrinjavanje i adekvatnu terapiju, smrtnost je pala na nešto ispod 20%. Pritom smrtni ishod ipak može nastupiti zbog faktora koji je prouzročio i oluju (npr. infakrt). 
- Kako spriječiti pojavu tiroidne oluje?
Pacijenti se moraju strogo pridržavati uputa svog doktora za liječenje hipertireoze. Preporučeni lijekovi ne smiju se umanjiti niti preskakati po svome nahođenju, već samo u dogovoru s doktorom. Operacije i kontrastne pretrage pacijenata s hipertireozom treba poduzimati samo uz dobru blokadu štitnjače i dobru beta-blokadu. Potrebno je pažljivo pratiti status štitnjače u osoba s hipertireozom koje dobiju infarkt, tešku infekciju, koje su traumatizirane i sl.