Kardiocentar

Glutenska enteropatija (celijakija) i štitnjača: koja je veza?


Istraživanja su pokazala da su autoimune bolesti češće u osoba s glutenskom enteropatijom nego  u  općoj populaciji. Razlozi nisu jasni, ali činjenice su:
- moguće je da će se glutenska enteropatija i bolest štitnjače javiti zajedno jer su obje autoimune bolesti;
- postoje dokazi da glutenska enteropatija može predisponirati osobe da razviju autoimune poremećaje, kao što su bolesti štitnjače;
- bolesti štitnjače često se dijagnosticiraju prije glutenske enteropatije, doktori mogu tražiti testove na bolesti štitnjače više nego testove na glutensku enteropatiju, jer glutenska enteropatija nije tako česta.

Hipotireoza i dijeta bez glutena?
Neki pacijenti s glutenskom enteropatijom koji istovremeno imaju i hipotireozu kažu da imaju manje potrebe za zamjenskom terapijom hormonima štitnjače nakon što su otpočeli dijetu bez glutena. Koji bi mogao biti razlog za ovo? Jedan od razloga je što dijeta bez glutena omogućuje da tanko crijevo ozdravi, pa je hormon štitnjače u tabletama lakše apsorbirati iz crijeva u krv. Dijeta bez glutena također može smanjiti upalni odgovor općenito, pa teoretski umanjiti i upalni proces na štitnjači. Valja imati na umu da mehanizmi ove interakcije nisu sasvim razjašnjeni i dobiti od bezglutenske dijete važe samo za osobe koje zaista imaju intoleranciju na gluten. Ako testovi intolerancije glutena pokažu da osoba s hipotireozom ima normalan metabolizam glutena, nema medicinskih indikacija za provođenje bezglutenske dijete.