Kardiocentar

Štitnjača i ishrana


Iako je internet pretrpan senzacionalističkim tvrdnjama da će Vas "ova ili ona hrana izliječiti od bolesti štitnjače", činjenica jest da ne postoji specifična hrana koja bi pomagala u liječenju poremećaja štitnjače. Ipak, postoji nekoliko pravila u ishrani na koja biste trebali obratiti pažnju ako imate poremećaj štitnjače:
1. Kalcij. Neke vrste hrane bogate kalcijem i suplementi kalcija mogu se miješati u preuzimanje tableta levotiroksina iz crijeva u krv. Razmak od 4 sata između uzimanja levotiroksina i preparata kalcija bio bi adekvatan da se osigura da nema značajnog utjecaja na koncentraciju tiroksina u krvi.
2. Soja. Soja ometa prelazak tiroksina (u tabletama) iz crijeva u krv. Stoga, ako uzimate tablete tiroksina trebate izbjegavati konzumaciju soje. Ako je želite jesti, maksimizirajte interval između uzimanja tiroksina i soje.
3. Morska trava. Sve je više proizvoda koji u sebi sadrže derivate morske trave i reklamiraju se kao "pojačivači štitnjače". Morska trava prirodno je bogata jodom, ali nema zdravstvenih dobiti za osobe s oboljelom štitnjačom, a lako može poremetiti stanje.
4. Jod. Osobe s hipotireozom trebaju izbjegavati hranu bogatu jodom jer se može desiti paradoksalno pogoršanje stanja. Dodatno, u nekih osoba se može provocirati i nastanak hipertireoze. Uzimanje suplemenata joda stoga mora biti pod strogim nadzorom i samo po stručnoj preporuci Vašeg doktora.
5. Tablete željeza. Neki lijekovi, posebno nadomjestak željeza, mogu se umiješati u preuzimanje lijeka tiroksina iz crijeva u krv. Stoga se preporučuje da između uzimanja tiroksina i uzimanja željeza prođe bar dva sata. Imajte na umu da neke multivitaminske tablete sadrže željezo.
6. Kupusnjače. Kupus, kelj, keleraba i sl. mogu doprinijeti pojavi guše (uvećanja štitnjače) u nekim slučajevima, ali unos ove hrane mora zaista biti obilan za takve efekte. Kod nas, pod normalnim okolnostima, ovo ne predstavlja problem i rizik je vrlo nizak.