Kardiocentar

Erektilna disfunkcija


Važna tema o kojoj se šuti: EREKTILNA DISFUNKCIJA (ED, raniji naziv: impotencija) je iznimno važan aspekt muškog zdravlja, kako sama po sebi, tako i u sklopu drugih zdravstvenih problema s kojima može biti povezana. Pojava ED je prema nekim istraživanjima povezana s visokim kardiovaskularnim rizikom, pa čak i mogućnošću da se desi preuranjena smrt. U tekstu koji slijedi pročitajte o važnosti ED i kako spriječiti njenu pojavu. Većina muškaraca i ne brine o svom zdravlju sve dok se ne desi nešto što ih „trzne“. A za mnoge, to je upravo erektilna disfunkcija (ED). ED se definira kao nemogućnost da se postigne ili održi adekvatna erekcija penisa tokom spolnog odnosa. Erekcija je biološki hidraulički fenomen koji nastaje dokom krvi u penis i njenim zadržavanjem u spužvastim tijelima penisa, čime se tkivo uvećava u zapremini i mehanički učvršćuje.

Šta doprinosi pojavi erektilne disfunkcije? Uzroci su različiti i obuhvaćaju bolesti (posebno šećernu bolest i neke bolesti srca), pušenje (smanjuje protok krvi kroz vene i arterije), gojaznost, neke medicinske procedure (operacija prostate, zračenje u sklopu tretmana raka), ozljede (naročito nerava i arterija koji učestvuju u procesu erekcije), neke lijekove (antidepresivi, antihistaminici, neki antihipertenzivi, analgetici ili lijekovi za prostatu), psihološke uzroke (stres, tjeskoba, depresija), ovisnost o drogama, upotrebu alkohola, pretjerano dugotrajne vožnje biciklom itd.

Kako onda spriječiti pojavu ED? Evo deset korisnih savjeta:

 

  1. Pazite na lijekove! Neki antidepresivi, neki antihipertenzivi, narkotički analgetici i antihistaminici mogu uzrokovati probleme s erekcijom. Posebno su bitni antialergijski lijekovi. Naime, erekcija je uzrokovana mehanizmom koji je upravo suprotan navali adrenalina, a antialergijski lijekovi mogu djelovati kao adrenalin, onemogućavajući spolno uzbuđenje.

 

  1. Držite tjelesnu težinu pod kontrolom! Muškarci s obimom struka 100cm i više imaju preko dvostruko veći rizik da dobiju ED nego oni s obimom struka do 90cm. Razlog: masne naslage smanjuju razinu testosterona (muškog spolnog hormona) i pojačavaju upalna stanja.

 

  1. Ostavite cigarete! Postoji direktna veza između zloupotrebe duhana i erektilne disfunkcije! Pušači su 51% više skloni da dobiju ED nego nepušači (studija iz Kine). Koliko je važno ostaviti cigarete? Samo godinu dana nakon prestanka pušenja, oko 25% bivših pušača iskusi poboljšanje u erektilnoj funkciji. Tokom tog perioda, niti jedan pušač ne može zabilježiti poboljšanje erekcije (studija iz Irana).

 

  1. Ostavite posao na poslu! Stres vezan za posao je ogroman problem u seksualnoj funkciji. Mnogi uspješni muškarci sa 40 ili 50 i nešto godina starosti pate od ED. Zašto? I nakon odlaska s posla, tjeskoba vezana za poslovni stres i dalje je prisutna. Osim toga, kod ljudi previše zaokupljenih poslom, spavanje i tjelesne aktivnosti su nisko na listi prioriteta – a i ovo doprinosi ED.

 

  1. Dobro se naspavajte! Prema studiji sa Univerziteta u Chicagu (USA), spavanje manje od 5 sati snižava razinu testosterona u mladih i zdravih muškaraca i po 10%. Dodatno se remeti i ravnoteža moždanih hormona koji imaju učešće u erekciji (dopamin i serotonin). Cilj je bar 6 sati spavanja, a optimum je 7.

 

  1. Perite zube! Studija iz Turske pokazala je da muškarci s ED imaju trostruko veću vjerovatnoću da pritom imaju i bolest desni, nego muškarci koji nemaju probleme s erekcijom. Također, Britanska fondacija za zubno zdravlje izvještava da 4 od 5 muškaraca sa ED imaju također i bolest desni. Karijes (pokvaren zub) uzrokuje da imuni sistem napada mikrobe u ustima, mikrobi onda prelaze u krvotok i oštećuju krvne žile. SREĆOM, redovito pranje zuba (bar dva puta dnevno!) i čišćenje koncem pomaže da se zaštite zubi i desni.

 

  1. Alkohol! Istraživanje na Univerzitetu u Washingtonu (USA) pokazuje da muškarci skloni konzumaciji alkoholnih pića imaju otežano postizanje i održavanje erekcije, te da su im erekcije mekše. Osim toga, alkohol je depresant, pa je manja i vjerovatnoća da se uzbudite, a veća je vjerovatnoća da se osjećate umorno – vjerovatno perumorno da se i trudite.

 

  1. Oznojite se malo! Lagana vježba je dobra za erektilnu funkciju, ali možda vrijedi da se i dodatno potrudite. Prema studiji objavljenoj u Journal of Clinical Hypertension, muškarci s visokim krvnim tlakom koji su kompletirali osmosedmični intervalni trening program imali su kvalitetnije erekcije od onih koji nisu vježbali.

 

  1. Izbjegavajte bilo šta 'sa strane'! Krivnja zbog varanja partnerice pretvara se u tjeskobu koja onda može zakočiti normalni mehanizam erekcije. Tjeskoba aktivira simpatički nervni sistem i stavlja tijelo u produženi status 'borbe ili bijega', tako da se teško uopće i primiriti dovoljno da biste se uzbudili.

 

  1. Ne držite laptop u krilu! I generalno, ne zagrijavajte pretjerano to područje. Laptopi stvaraju toplinu, a bilo šta što pregrijava testise smanjuje brojnost spermatozoida i razinu testosterona. Stanice u testisima koje proizvode sprematozoide i testosteron jako su osjetljive na toplinu. To je i razlog što se testisi nalaze u skrotumu, izvan tijela, izvan trbušne šupljine. Usput, labavije bokserice su time ne samo komfornije nego i zdravije.